Volksvermaak van oudsher!
De kermis is al sinds mensenheugenis (en eigenlijk nog verder) in ons dorp een rond Koninginnedag niet uit ons straatbeeld weg te denken begrip! Want Ouderkerk aan de Amstel was één van de eerste dorpen in de wijde omgeving waar de kermis met Koninginnedag werd gehouden. De Ouderkerkers wisten vroeger tenminste al hoe ze moesten feesten…

In Ouderkerk wordt de kermis georganiseerd door het Oranjecomité. In het centrum van het dorp, op Het Kampje, dat het hele jaar gewoon een parkeerterrein is, wordt de kermis opgesteld als middelpunt van de activiteiten rond Koninginnedag!

 

Het groot-vermaak bestaat ondermeer uit de Botsauto’s, Zweefmolen, Rupsbaan en een Frisbee, Verkoop-zaken als de Snoepkraam, Suikerspin/Popcorn, Gebakkraam, Vis, Patat/Snacks/IJs, Speel-zaken als de Holly Cranes, Jackpot, Schuivenspel, Schietvermaak, Klokkenspel, Kop van Jut, Boksbal en het Basketbalspel, Kinder-zaken als Mini-Cars, Blikkiegooien, Hengelen en Touwtrekken.

Al deze zaken vragen om publiek, oftewel mensen, die op de kermis komen. Gedurende de kermisdagen wordt daarom een programma van activiteiten opgesteld en bekend gemaakt in het welbekende oranje programmaboekje, beter bekend als het feestprogramma. Die activiteiten worden uitgebreid met andere (zo mogelijk nieuwe) activiteiten als de belangstelling ergens voor terugloopt.

Bij de meeste activiteiten zijn prijzen te winnen. De activiteiten worden grotendeels verdeeld over de dagen dat de kermis open is. Voor kinderen bestaan de te winnen prijzen met name uit oranjekaarten. Zo’n oranjekaart bevat 10 bonnetjes van € 0,50 die als geld gebruikt kunnen worden op een van de laatste dagen van de kermis. Dit betekent overigens niet dat de attracties maar € 0,50 kosten!

De schoolgaande kinderen in Ouderkerk krijgen de hiervoor benodigde informatie in een enveloppe via hun school. Voor de kinderen, die wel in Ouderkerk wonen maar hier niet op school gaan, is het ook mogelijk de enveloppe met informatie te krijgen, door zich op een centraal adres aan te (laten) melden.

De gegevens over alle activiteiten staan in het programma, dat het Oranjecomité samenstelt en bij alle inwoners van Ouderkerk persoonlijk wordt thuisbezorgd, tijdens een huis-aan-huis kollekte.
De voorbereiding van de kermis begint meestal pal voor het eind van het zelfde jaar, half november, begin december.

Op de dagen van de kermis moet natuurlijk ook het terrein schoon worden gehouden. ‘s-Ochtends vroeg om 06:00 uur wordt door een ploegje trouwe vegers het kermisterrein schoon geveegd: Blikjes bier en frisdrank, bierglazen (glas en plastic), afval van gewonnen prijzen, schietkaartjes van de schiettent, kogeltjes van de Kop van Jut, patat- en visbakjes en -zakjes, afgescheurde informatiestrookjes van de oranjekaarten, kortom afval in de breedste zin van het woord wordt ‘s-ochtends opgeveegd!

Aangezien bij het vegen Comitéleden van de organisatie van de kermis zijn betrokken, maken zij zeer drukke dagen van meer dan 18 uur want ook rond 24:00 uur, als de kermis behoort te gaan sluiten, moet een oogje in het zeil worden gehouden.

Dit alles maakt de organisatie van de kermis toch wel een hele onderneming. Veel mensen weten dit niet. Maar ook hier geldt weer dat het Ouderkerks publiek dit zeer waardeert.

En daar doen we het natuurlijk voor!