Oranjeroeiwedstrijden

Hard werken voor de wisselbeker!

 

De Oranjeroeiwedstrijd is bedoeld voor schoolkinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Ouderkerk a/d Amstel.
Voor de kinderen die buiten Ouderkerk naar school gaan, is het ook mogelijk om mee te doen, zij vormen dan een “gemengde boot”. Gemiddeld doen er zeven groepen mee.

Voordat de wedstrijd plaatsvindt, zijn de deelnemers al weken bezig met oefenen. De boten waarmee gevaren wordt, zijn boten van de “zeeverkenners”.
De bemanning bestaat uit één stuurman en vier roeiers, waarvan één de slagroeier is, die het tempo moet aangeven. Het oefenen is dus zeker van belang om met de boot goed te kunnen varen.


De start vanaf het ponton

De wedstrijd zelf vindt plaats op de Bullewijk waar de start bij de “Korte brug” is en de finish ter hoogte van Zorgcentrum Theresia.
Bij de start is een ponton dwars op het water gelegd waarvan twéé boten vertrekken.
Aangemoedigd door het aanwezige publiek en begeleid door de muziek varen de boten hun onderlinge race. Bij de finish wordt de tijd met stopwatches geklokt. Iedere boot vaart minimaal twéé races.
Voor de verdeling van de prijzen wordt het gemiddelde van de gevaren tijden genomen.


Het wedstrijdwater gezien vanaf de finish

Na afloop van de roeiwedstrijd is er voor de deelnemers een versnapering.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Aubade bij het gemeentehuis op koninginnedag welke wordt gedaan door de burgemeester.
Naast de wisselbekers, die ook gegraveerd worden, zijn er voor alle deelnemers “oranjekaarten” die op de kermis ten gelde kunnen worden gemaakt.