Kermis

Volksvermaak van oudsher!
De kermis is al sinds mensenheugenis (en eigenlijk nog verder) in ons dorp een rond Koninginnedag (en later Koningsdag) niet uit ons straatbeeld weg te denken begrip! Want Ouderkerk aan de Amstel was één van de eerste dorpen in de wijde omgeving waar de kermis met Koninginnedag werd gehouden. De Ouderkerkers wisten vroeger tenminste al hoe ze moesten feesten…In Ouderkerk wordt de kermis georganiseerd door het Oranjecomité. In het centrum van het dorp, op Het Kampje, dat het hele jaar gewoon een parkeerterrein is, wordt de kermis opgesteld als middelpunt van de activiteiten rond Koninginnedag!Het doel is om elk jaar weer een kermis neer te zetten die leuk is voor jong en oud.

Voorbereiding
De voorbereiding van de kermis begint meestal pal voor het eind van het zelfde jaar, half november, begin december. Veel attracties komen elk jaar weer terug, maar soms is het ook nodig om te vernieuwen. Er worden daarom ook andere kermissen bezocht om ideeën op te doen voor nieuwe attracties.
Als bekend is welke attracties er komen begint de puzzel. Hoe passen de attracties op het terrein zodat er een gezellig kermis ontstaat. Dit is letterlijk schuiven met uitgeknipte vierkantjes en rondjes op een plattegrond van het Kampje.

Opbouwen
Ook het opbouwen is een grote puzzel. Wie komt er als eerste? Wie kan er wanneer het terrein op? Voor de toeschouwer lijkt het tijdens het opbouwen misschien een chaos, maar niets is minder waar. Het is een secuur uitgedachte operatie om te zorgen dat alles vlot verloopt.

Vegen
Op de dagen van de kermis moet natuurlijk ook het terrein schoon worden gehouden. ’s Ochtends vroeg om 06:00 uur wordt door een ploegje trouwe vegers het kermisterrein schoon geveegd. Ook dit wordt gedaan door leden van het comité, met hulp van vrijwilligers. Ondanks de diverse afvalbakken op het terrein vindt veel afval helaas niet de weg hiernaar toe en eindigt op de grond. Het zal u ook verbazen hoeveel verloren spullen er ook gevonden worden. Elk jaar worden er tussen het afval ook weer sleutels, bankpassen etc gevonden.
Daarom: let goed op uw spullen en gooi uw afval in de afvalbakken. Dat maakt het leven van de vegers zo op de vroege morgen een stuk makkelijker!

Oranjekaarten
Tijdens de meeste activiteiten in de feestweek kunnen de deelnemende kinderen oranjekaarten winnen. Deze Oranjekaarten kunnen op de laatste dag van de kermis besteed worden op de kermis in plaats van geld.

Dit alles maakt de organisatie van de kermis een hele onderneming. Maar elk jaar is het weer één groot feest.
En daar doen we het natuurlijk voor!