Tobbetje steken

Een spel waar véél water bij komt kijken!

Tobbetje Steken is een van de oudste onderdelen van de feestweek in Ouderkerk. Het komt in elk geval al voor in het programma van 1949.
De bedoeling is om een stok door een gat in een tobbe steken. Lukt dit, dan blijf je (deels) droog. Lukt dit echter niet, dan…

De deelnemer zit op een kar die naar beneden over een rails loopt. Halverwege hangt boven de rails een tobbe met water. Onder de tobbe zit een plank bevestigd met daarin een rond gat!
De deelnemer krijgt een lange stok van 2 meter in zijn hand en deze stok moet in zijn geheel dóór het gat. Als dit niet of gedeeltelijk lukt dan komt het water met een plens op de deelnemer terecht.
Door de deelnemer wordt minimaal twee keer “gestoken”. Diegenen die één of twee maal raak steken gaan door naar de volgende ronde.
Het kan dus zeer spannend worden!
Uiteindelijk zijn er, na veel spektakel, drie winnaars over.


Het spel werd jaarlijks gehouden op Koningsdag na afloop van de jeugdolympiade.
Toen het tellen van de punten bij de jeugdolympiade nog handmatig gebeurde nam dit al gauw een uur aan tijd in beslag. Om te zorgen dat er toch nog vermaak was werd tijdens dit tellen het Tobbetje Steken gehouden.

Voor het vullen van de tobbe met water kregen we vroeger ieder jaar de trouwe hulp van de vrijwillige brandweer van Ouderkerk aan de Amstel. Deze mannen (en vrouwen) waren altijd stipt op tijd om ons bij te staan en zelfs toe te staan dat wij de luidspreker op de brandweerauto mogen gebruiken. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een grote watertank.

Mocht je dit spel nog nooit gespeeld hebben of zelfs gezien hebben, laat je dan door NIETS en NIEMAND weerhouden om dit toch wel “Ouderkerks” en ludiek gebeuren mee te maken.

Na een paar jaar afwezigheid is het Tobbetje Steken sinds 2022 weer helemaal terug van weggeweest.