Tobbetje steken

Een spel waar véél water bij komt kijken! 

Tobbetje Steken is een van de oudste onderdelen van de feestweek in Ouderkerk. Het komt in elk geval al voor in het programma van 1949.
De bedoeling is om een stok door een gat in een tobbe steken. Lukt dit, dan blijf je (deels) droog. Lukt dit echter niet, dan…

Een deelnemer zit op een kar die naar beneden over een rails loopt. Halverwege hangt boven de rails een tobbe met water. Onder de tobbe zit een plank bevestigd met daarin een rond gat!
De deelnemer krijgt een lange stok van 2 meter in zijn hand en deze stok moet in zijn geheel dóór het gat. Als dit niet of gedeeltelijk lukt dan komt het water met een plens op de deelnemer terecht.
Door de deelnemer wordt minimaal twee keer “gestoken”. Diegenen die één of twee maal raak steken gaan door naar de volgende ronde.
Het kan dus zeer spannend worden!
Uiteindelijk zijn er, na veel spektakel, drie winnaars over.


Het spel wordt jaarlijks gehouden op Koningsdag omstreeks 16:00 uur.
Er kan worden ingeschreven vanaf 15:30 op het sportveld waar de jeugdolympiade gehouden wordt. Het spel is bedoeld voor Jong en Oud, vanaf 14 jaar.
De voorbereiding voor het spel is geheel afhankelijk van de hoeveelheid mensen die wij beschikbaar hebben voor het ophalen, het vervoer en de opbouw van het geheel. Ook voor het afbreken en het weer opslaan in de stalling zijn diverse mensen nodig.
Zelfs tijdens het spel is mankracht nodig om de kar (soms met deelnemer) steeds weer omhoog te duwen.

Voor het vullen van de tobbe met water kregen we vroeger ieder jaar de trouwe hulp van de vrijwillige brandweer van Ouderkerk aan de Amstel. Deze mannen (en vrouwen) waren altijd stipt op tijd om ons bij te staan en zelfs toe te staan dat wij de luidspreker op de brandweerauto mogen gebruiken. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een grote watertank.

Mocht je dit spel nog nooit gespeeld hebben of zelfs gezien hebben, laat je dan door NIETS en NIEMAND weerhouden om dit toch wel “Ouderkerks” en ludiek gebeuren mee te maken.