Tonknuppelen

Het oudste volksfeest van Ouderkerk

Tonknuppelen is een van de oudste spelen die tijdens de feestweek wordt gehouden. Al in de programma’s van de jaren 40 van de vorige eeuw komt het voor.
Vroeger was het nog knuppelen voor heeren. Pas sinds X mogen ook dames meedoen.

Op het veld staat een stellage waar een ton aan hangt. In die ton zit een kat. Vroeger een echte, tegenwoordig een stoffen. Er zijn drie rondes, eentje met een blauwe kat (derde prijs), eentje met een witte kat (tweede prijs) en eentje met een rode kat (eerste prijs).

De deelnemers gooien beurtelings een knuppel tegen de ton (nou ja, dat is de bedoeling, er wordt ook vaak genoeg gemist). Doel is dat de ton kapot gaat en de kat uit de ton op het gras valt. Het komt dan ook wel voor dat de ton bijna volledig aan gort is, maar de kat nog in de restanten ligt. Dan wordt dit toch weer opgehangen.

Het tonknuppelen trekt altijd genoeg deelnemers en ook veel bekijks.
Na afloop vindt de prijsuitreiking plaats voor het gemeentehuis. Vroeger was dit in De Vrije Handel, op het podium bij de achterwand.
De winnaar van vorig jaar overhandigt de kampioenstrui aan de nieuwe kampioen. Vervolgens wordt deze op de schouders van de nummers twee en drie gehesen en maakt een ereronde. Tijdens deze ereronde vloeit het bier rijkelijk, over de winnaars welteverstaan.

Ook wordt de winnaar sinds Y bijgeschreven op de Tom Bruinsma Bokaal.