Oranjeroeiwedstrijd

 

Hard werken voor de wisselbeker!

De Oranjeroeiwedstrijd was bedoeld voor schoolkinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Ouderkerk a/d Amstel. Voor het eerst vond dit plaats in 1992.
Voor de kinderen die buiten Ouderkerk naar school gaan, was het natuurlijkook mogelijk om mee te doen, zij vormen dan een “gemengde boot” of werden bij andere teams geplaatst waar nog ruimte was. Gemiddeld deden er zeven groepen mee. In sommige jaren was er ook een beet met leerkrachten en/of comitéleden. Het aantal wisselde wel. Er waren jaren bij dat we 12 groepen hadden, maar ook jaren dat we heel hard moesten lobbyen om deelnemers te krijgen.

Voordat de wedstrijd plaatsvindt, zijn de deelnemers al weken bezig met oefenen. De boten waarmee gevaren wordt, zijn boten van de “zeeverkenners”.
De bemanning bestaat uit één stuurman en vier roeiers, waarvan één de slagroeier is, die het tempo moet aangeven. Het oefenen is dus zeker van belang om met de boot goed te kunnen varen.

Veel kinderen zullen het zich nog wel herinneren. Verzamelen bij ome Theo de Koning (ook wel Schipper De Koning) op de Amstelzijde. En na afloop thee met een koekje. En vooral een hoop lol. Voor zowel ome Theo als de kinderen genieten!


De start vanaf het ponton

De wedstrijd zelf vond plaats op de Bullewijk waar de start bij de “Korte brug” was en de finish ter hoogte van Zorgcentrum Theresia.
Bij de start ligt een ponton dwars op het water waarvan twéé boten vertrekken.
Later werd er van twee kanten vertrokken, zodat de boten niet steeds terug naar de Korte Brug gesleept hoefden te worden. Aangemoedigd door het aanwezige publiek en begeleid door de muziek varen de boten hun onderlinge race. Bij de finish wordt de tijd met stopwatches geklokt. Iedere boot vaart minimaal twéé races.
Voor de verdeling van de prijzen wordt het gemiddelde van de gevaren tijden genomen.


Het wedstrijdwater gezien vanaf de finish

Na afloop van de roeiwedstrijd was het tijd voor een welverdiende versnapering.
De prijsuitreiking was altijd tijdens de Aubade bij het gemeentehuis op Koningsdag waar de burgemeester de prijzen uitreikte aan de kinderen.
Naast de wisselbekers, die ook gegraveerd werden, waren er voor alle deelnemers “Oranjekaarten”.

De laatste jaren werd het steeds lastiger om aan boten te komen. Helaas was 2018 daarom de laatste keer dat er geroeid is.